#紀實攝影 淺談 #Documentary #Photography

_DSC6843 2

淺談紀實攝影(Documentary Photography)

淺談紀實攝影(Documentary Photography)
其實祇要看看字面都大概可知紀實攝影就是用攝影術去紀錄真實,一種客觀的、不虛構、不誇張的攝影形式,多以抓拍方式再現真實情景,故攝影作品没有美不美,丑不醜。 紀實攝影就是人類活動的紀錄,包括人與大自然(信仰、宗教..)、人與人(社交、風俗習慣..)、人與社會(制度、政經..)等。
紀實攝影擁有一如文獻般的社會敍事功能;新聞攝影亦屬於紀實攝影類,分別在於新聞攝影的時間性是以突發事件為主,圖片以重點式單一張為最(即必须是紀錄該新聞事件最具代表性的一刻,故此好的新聞攝影師必须是經驗豐富、攝影技術高超、新聞觸角敏鋭和即時的應變能力強,媒體是新聞報紙及新聞雜誌)。
跟據前述,任何客觀地紀錄真實面貌、直率、不修飾的抓拍,只要能呈現真實的當下就是有價值的紀實攝影了;是這様的嗎?

紀實Documentary這個詞源于拉丁文的 " docere" 意思是 「教導 」,紀實照片的功能應不止于客觀地傳達信息,他還應該藉著影像的形式,去傳達出有意義的信息;透露出社會某些層面的真相,令觀者對該事情有深度的認知和牽動情緒的感受,從而達到教化觀眾的作用。所以紀實攝影必须關懷社會,見証社會並參予社會的改造(或改善):紀實攝影師一定是位人道主義者、擁有一顆悲天憫人的心,對生命尊重、有獻身精神、及追求人性化的社會為依歸。
有意思的紀實攝影應擁有以下三點特質:
1.拍攝者有明確意圖(有明確的創作意念和目的)。
2.處理影像傳遞信息的能力夠好(畫面以形式和結構作橋樑,藉著理性的手法表達出感性的內涵,使觀賞者感受到)。
3.令觀賞者作出反思。(既是紀實攝影的目的,亦是有才攝影師的表演場)

每 逢 農 曆 二 月 初 二 、 二 月 二 十 三 日 及 每 月 「 收 日 」 、 「 除 日 」 、 「 破 日 」 的 鵝 頸 橋 , 「 打 小 人 」 之 聲 此 起 彼 落 。 據 說 , 這 樣 可 以 驅 除 引 起 病 或 糾 紛 的 惡 鬼 , 顧 客 有 老 也 有 嫩 , 但 以 年 青 少 女 居 多 。

做 神 婆 並 沒 有 特 別 的 資 格 , 不 論 甚 麼 年 紀 , 男 或 女 , 只 要 懂 得 請 神 的 儀 式 以 及 口 訣 , 就 可 以 打 小 人 了 。 最 多 人 代 打 小 人 的 日 子 是 「 驚 蟄 」 , 它 是 二 十 四 氣 節 中 的 其 中 一 節 , 日 期 是 新 曆 三 月 五 或 六 日 . 由 於 驚 蟄 後 , 不 論 害 蟲 益 蟲 全 部 甦 醒 , 這 意 味 著 小 人 亦 都 開 始 多 起 來 , 所 以 不 論 男 女 老 幼 , 都 會 去 打 小 人 以 求 新 一 年 各 方 面 可 以 順 順 利 利 , 不 受 人 的 纏 繞 。
Every first two days of Lunar New Year in February, 23 February and monthly "Closing Date", "In addition to Day," "break day" goose neck bridge, "playing the villain," the sound of one after another. It is said, so you can get rid of evil spirits caused disease or a dispute, the customer also has the old tender, but mostly young girls.
Witch do not particularly qualifications, no matter what age, male or female, as long as know how to please God, ritual and formulas, you can play a villain. Most cosmetologists villain day is "Waking of Insects," which is twenty-four integrity in one section, the date of the new five-or 26 calendar March due to the Waking of Insects, pests, whether awake all beneficial insects, which means that the villain is also are beginning to multiply, so regardless of gender and age, will play the villain in all aspects of the new year in order to be smooth, free from human wound.
.
什 麼 人 需 要 「 打 小 人 」 ? 他 們 為 何 需 要 「 打 小 人 」 ?
客 人 都 是 在 生 活 上 不 順 境 , 遇 上 了 阻 礙 , 或 工 作 無 進 展 、 或 身 體 出 了 毛 病 、 或 賭 運 不 佳 、 或 愛 情 遇 上 挫 折 , 希 望 可 以 借 助 神 婆 將 小 人 「 打 」 走 , 解 開 生 活 的 「 死 結 子 」 , 以 達 到 事 事 順 意 。

眾 多 顧 客 中 , 尤 以 年 青 少 女 為 多 , 她 們 大 多 是 在 感 情 發 展 上 出 現 第 三 者 , 因 此 希 望 婆 婆 可 以 幫 助 , 將 該 第 三 者 趕 走 。 可 能 由 於 鵝 頸 橋 位 處 銅 鑼 灣 興 旺 地 帶 , 有 好 多 人 在 那 裡 逛 街 , 年 青 人 特 別 多 。 顧 客 多 在 四 十 歲 以 下 , 可 能 是 因 為 青 年 人 不 懂 請 神 和 打 小 人 , 加 上 好 奇 心 較 大 。 另 外 , 女 的 比 男 為 多 。
What people need to "Hit the villains"? Why they need to "Hit the villains"?
Guests are not good times in life, they encountered obstacles, or working without progress, or the body goes wrong, bad luck or gambling, or love encounter setbacks, I hope you can help the villain witch "hit" go solution open living "deadlock child" in order to achieve everything goes.

Customers in many, especially young girls as much, mostly they are third in the emotional development appears, therefore I hope to help her mother, the third party off. Gooseneck Bridge may be due to thriving heart of Causeway Bay, there are a lot of people out there shopping, particularly young people. Many customers under 40 years old, it may be because young people do not understand please God and hitting the villain, plus greater curiosity. In addition, the woman than men as much.
打 小 人 收 入
每 天 的 生 意 頗 理 想 , 平 均 都 有 十 多 個 客 人 , 每 天 可 以 有 四 至 五 百 元 的 收 入 , 相 比 於 一 個 剛 投 入 社 會 工 作 的 大 學 生 的 工 資 還 要 高 。 每 年 「 驚 蟄 」 , 婆 婆 的 生 意 最 佳 , 客 人 多 得 「 排 長 龍 」 。
People hitting villains income
Daily business quite satisfactory, on average more than ten guests per day, four to five hundred dollars in revenue, compared to just put in a social work students pay even higher. Annual "Waking of Insects," the best mother in the business, many guests have "long lines."
「 打 小 人 」 的 儀 式 ?
1. 被 打 「 小 人 」 的 資 料 :
打 小 人 前 , 神 婆 詢 問 「 被 打 者 」 的 性 別 。 究 竟 他 是 男 或 是 女 , 是 童 男 或 童 女 , 即 婆 婆 口 中 所 說 的 「 花 仔 、 花 女 」 。 至 於 「 被 打 者 」 的 時 辰 八 字 ( 即 出 生 日 期 ), 是 不 需 要 的 。
People hitting villains income
"Hitting villains" of the ceremony?
1 is hitting the "villains" of information:
Before hitting the villain, witch asks "are hitters' gender. Whether he is male or female, young boys or virgin, that her mother mouth said, "flower Aberdeen, flower girl." As for the "batters" the hour of character (ie, date of birth), is not required.

A short video:

~END~